Ризница:Јазици

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Language policy and the translation is 83% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Language policy and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Кратенка : COM:LP

Ризницата е повеќејазичен проект. Оваа страница содржи правила за користење на повеќејазични содржини, и за тоа кои содржини треба да бидат на кој јазик.

  • Описите кај галериите, категориите и страниците за опис на податотеки можат да бидат на било кој јазик, но треба да се додадат и повеќе јазици.Се препорачува користење на јазични предлошки за да се намали бројот на непотребни информации и ликовен неред.
  • Имињата на галериите треба да бидат на локалниот јазик. Погледајте ја страницата Commons:Galleries за точни напатствија.
  • Називите на категориите начелно треба да бидат на англиски. Погледајте Commons:Categories за точни напатствија.
  • Имињата на творците треба да бидат од обликот кој често се среќава во литературата.
  • Називите на податотеките можат да бидат на било кој јазик. Називот треба да биде описен. Погледајте Commons:File naming за точни напатствија.
  • Предлошките можат да имаат содржина на било кој јазик. Кога текстот на предлошката е достапна на повеќе јазици, тогаш англиската верзија е меродавна, и на неа треба да се засноваат другите верзии на предлошката.

Нечелата и напатствијата треба да се пишуваат на англиски, и потоа да се преведуваат на други јазици. Англиската верзија на правилото или напатствието е меродавна, и на неа треба да се засноваат другите верзии на предлошката.

Историја

Самиот предлог од 2009 г. кој доведе до овие јазични правила е преведен на неколку јазици, вклучувајќи ги Commons:Sproche, Commons:Politikerezh yezh, Commons:Convencions de noms (idioma), Commons:Sprooch, Commons:Convencions de nomenatge (lenga), Commons:Języki, Commons:Política de línguas и Commons:语言政策.

Поврзано